Inget jobb men inte utan lön

Idag är det många som lever i föreställningen att man som arbetslös har det väldigt bekvämt och bra. Denna nidbild stammar från en förgången tid, då den svenska ekonomi snurrade på högvarv och arbetslösheten var minimal. Idag är det till stor del upp till var och en att se till så att man klarar sig den dag man står utan arbete.

Var inte en av dem som står utan lön om du blir av med arbetet!

Så  gör du för att säkra din inkomst

Inkomstersättningsskyddet för arbetslösa består av två delar.  Ena delen är akassan, dit arbetstagare kan göra månatlig inbetalning för att sedan ha möjlighet att ta del av arbetslöshetsersättning om man förlorar jobbet. Maximalt kan du få 80% av 18700 kr vilket ger omkring 11000-12000 kr efter skatt. Utöver detta grundskydd kan du även teckna inkomstförsäkring vilken låter dig behålla större delen av din lön även om du tjänar mer än 20000 kr. Här kan du se fackförbund med inkomstförsäkring i medlemsavtalet. Om ditt fack saknar inkomstförsäkring går det även bra att teckna en privat försäkring till din lön.

Det är viktigt att du börjar betala in till både akassa och inkomstförsäkring så fort du fått en ny anställning, eftersom du måste ha varit betalande medlem en viss tid innan det är möjligt att få ersättningen utbetald.

Vad kostar en inkomstförsäkring?

Kostnadsfrågan är något som intresserar många, sanningen är den att det inte finns något givet pris för vad en inkomstförsäkring får kosta. Den kan kosta allt från några tior ett par hundra kronor, men i regel går den på 100-200 kr per månad. Ett tips är att kolla med ditt fackförbund om det finns något paketpris för medlemskap, akassa och inkomstförsäkring.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *